lördag 26 juni 2010

Trerätters

Efter att ha varit på resande fot under ett par veckor lyckades jag övertyga Oskar om att vi skulle fira midsommar på Norrbacka, bara han och jag. Försommar och sommar, det är då det är som allra vackrast här. Eller, egentligen är det vackert jämnt förutom i november, möjligtvis. Bromsarna har tyvärr hittat hit i år igen, men konstigt nog är jag mer kompis med dom nu. De surrar mest, attackerar mindre. Gillar när man är svettig så det gäller att hålla sig sval. Oskar och jag har olika strategier; han klär sig heltäckande så att ingen hud sticker fram, jag klär mig lätt (om det är varmt ute dvs). Vi har inte utvärderat vilken metod som är mest effektiv, det får sommaren utvisa. Midsommaraftonen var en ljuvlig, varm dag. Vi hade förberett vår veganska trerätters festmåltid dagen innan, så en stor del av dagen gick till att lägga upp fint, plocka blommor och äta. De roligaste inslagen var alkoholfri snaps och vegansk sill. Resten av kvällen spelade vi musik och så cyklade vi till en brygga där vi tittade på grodyngel. När det blivit dunkelt ute avslutade vi vårt midsommarfirande med tre avsnitt utav Arrested development. 



2-3 msk fint riven ingefära
Ca 3 tsk socker
En liten ekologisk citron
2 dl vatten

Pressa citronen och blanda citronsaften med den rivna ingefäran och rivet citronskal. Häll över vattnet och blanda i sockret. Häll upp på flaska och låt stå ca ett dygn i kylskåp. Sila blandningen (en tesil fungerar bra) innan du dricker.



Vegansk sill:

En halv aubergine
En halv rödlök
1 dl socker
5 msk äppelcidervinäger
1,5 dl vatten
Malen kryddpeppar

Skala auberginen och skär i tunna skivor. Tillaga i ugnen i ca 200 C tills dess att de mjuknat och fått färg. Medan de är i ugnen, gör lagen utav vatten, äppelcidervinäger och socker. Blanda och koka upp under omrörning, låt svalna. Skär rödlöken i tunna skivor. Varva rödlöken, aubergineskivorna och malen kryddpeppar. Slå över den avsvalnade lagen och låt stå i kylskåp ca ett dygn. 


Varmrätten bestod av broccoli- och champinjonpaj med soltorkade tomater. Pajdegen gjordes av potatis, olja och mjöl (kolla under fliken recept om du vill veta exakt hur man gör den). Vi tog havregrädde (istället för äggstanning) och strödde ströbröd överst.


Till efterrätt fick vi äntligen prova våra egentillverkade våffelbägare (metod finns under fliken recept). Fantastiskt gott ihop med ekologiska jordgubbar, björnbär, blåbär och sojagrädde.

2 kommentarer: