lördag 5 juni 2010

Mera mat & måluppfyllelse


Eftersom yoghurten, som vi skrev om i förra inlägget, blev väldigt puddinglik, har vi nu provat att göra chokladpudding på samma sätt. Ta 8 dl vatten, 2 msk sojamjöl, 0,75 dl kakao, 4 msk socker och 1 dl Maizenamjöl. Vispa ner allting, koka upp under konstant omrörning, sänk till 2:an. Koka i 3-4 minuter. Låt svalna och ställ i kylskåp tills den fått konsistensen av pudding. Den blev riktigt god med röda vinbär som tillbehör; något surt som kontrast till det söta. Oskar tipsar om puffat ris som tillbehör.

Latest news: Vi har kommit igång med att odla. I en väldigt liten skala, bara två små land med potatis i ett och örter i det andra. Om vi orkar ska vi gräva oss ytterligare ett. Men ändå, i och med detta har vi uppfyllt de flesta av de mål vi föresatte oss inför vår flytt till skogen. Förutom odlandet har vi båda tagit körkort och vi har inrett var sitt rum för skapande aktiviteter. Det andra kommer som en bonus; att ordna fint i övriga huset och ute i trädgården etc. Ett övergripande mål är givetvis att leva så resurssnålt som möjligt och där finns det mycket att förbättra. Men vi får ta lite i taget. Vad det gäller mat så försöker vi laga kreativt av det vi har hemma, för det är inte alltid vi orkar åka till affären. Här är ett recept på biffar vi gjort några gånger, matiga och goda sådana.


2 dl kokat matvete eller mathavre (mathavre ger ett lite krispigare resultat)
1-2 råa potatisar, rivna
Svarta oliver, hackade
1 tomat, hackad
2-3 msk röd pesto
Japansk soya
Kryddor: tex herbs of provence, oregano, örtsalt, paprikapulver
Ca 1 msk sojamjöl
Vanligt vitt mjöl 

Blanda alla ingredienser och rör ner vitt mjöl tills konsistensen är klibbig men ändå håller ihop. Forma biffar och stek i lite olivolja på låg värme, ca 5 min på varje sida. Det ska inte vara någon bismak av rå potatis eller vitt mjöl när biffarna är färdiga. 

1 kommentar: