torsdag 3 juni 2010

Försommar med matexperiment

Enkelt, snyggt och billigt med nässlor, vitkål och kryddor.

Den senaste tiden har vi ägnat åt en hel del experimenterande i köket. Våren kom som en explosion, först låg snön kvar i skogen och vägrade smälta, sen över en natt var det redan försommar med spirande grönska överallt. Något det finns gott om här på gården är nässlor. Att ta vara på vad naturen haver, det om något är väl hållbarhets-tänk. Bara man vet att det man plockar är ätligt. Vi har plockat de spädaste vi hittat, förvällt dem och sedan använt i olika maträtter. Bland annat gjorde vi pesto på 5 dl nässlor, 1 dl solrosfrön, en nypa salt och olivolja. Det är bara att mixa med stavmixer och sedan är det klart. Den var god till pasta och på pizza, och funkar säkert i massor med olika maträtter. Jag tror att vi har ätit mat med nässlor tre kvällar i rad. Igår gjorde vi en paj där fyllningen bestod av nässlor och vitkål fräst i olja, vitlök och kryddor. Vi redde blandningen med Maizena, för att få till en krämigare konsistens. Havre- eller sojagrädde innehåller emulgeringsmedel och är egentligen onödigt, vi köper det bara ibland för att "lyxa" lite. Sist av allt strödde vi över sesamfrön över pajen, det blev krispigt och gott. Mer info om nässlor här.


Oskar är en fena på vegansk våffelsmet (han får själv blogga recept på det, om någon är intresserad). Sist vi åt våfflor provade han att göra en glassbägare: Han la våfflan över en flaska och lät den stå en stund. Sen ställde han in flaskan med våfflan i ugnen och torkade den (lågt gradtal med ugnsluckan lite öppen). Han gjorde bara en, som ett provexemplar, men jag tror definitivt att vi kommer göra flera. Kalas med hemmagjorda våffelbägare och glass i sommar, det ni.

Hemmatillverkad glassbägare.


Mera Oskar-exprimenterande: Yoghurt gjord av Maizena, svarta vinbär, citron och socker. Resultatet blev mera likt pudding än yoghurt, åtminstone till konsistensen. Därför experimenterar han vidare och bloggar i sinom tid ett lyckat recept. Men visst blev färgen snygg!


Vi är båda galna i pizza och äter det säkert en gång i veckan. Därför varierar vi ingredienserna ganska mycket: Denna variant är med mungbönsgroddar, jordnötter, oliver, gröna bönor, spenat och broccoli. Tomatsås gör vi oftast på hackade färska tomater, kokade med kryddor, och grönsakerna fräser vi i kryddor och olja. Allt detta kokande och fräsande ger mycket smak, och då behövs ingen ost. Basta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar