måndag 28 juni 2010

Nytt Webmagasin - Premiär

Nu kan ni tjuvkika på Britas webmagasin med fördjupande artiklar om utveckling, enkelhet och kreativitet.
Magasinet heter "Stanna", och det på en tillfällig adress:

http://hem.passagen.se/inkonsekvent/konsekvent/tidskriftyoga.pdf

Första numret har tema "yoga".

Så följ länken, läs och njut.
Ja.

lördag 26 juni 2010

Trerätters

Efter att ha varit på resande fot under ett par veckor lyckades jag övertyga Oskar om att vi skulle fira midsommar på Norrbacka, bara han och jag. Försommar och sommar, det är då det är som allra vackrast här. Eller, egentligen är det vackert jämnt förutom i november, möjligtvis. Bromsarna har tyvärr hittat hit i år igen, men konstigt nog är jag mer kompis med dom nu. De surrar mest, attackerar mindre. Gillar när man är svettig så det gäller att hålla sig sval. Oskar och jag har olika strategier; han klär sig heltäckande så att ingen hud sticker fram, jag klär mig lätt (om det är varmt ute dvs). Vi har inte utvärderat vilken metod som är mest effektiv, det får sommaren utvisa. Midsommaraftonen var en ljuvlig, varm dag. Vi hade förberett vår veganska trerätters festmåltid dagen innan, så en stor del av dagen gick till att lägga upp fint, plocka blommor och äta. De roligaste inslagen var alkoholfri snaps och vegansk sill. Resten av kvällen spelade vi musik och så cyklade vi till en brygga där vi tittade på grodyngel. När det blivit dunkelt ute avslutade vi vårt midsommarfirande med tre avsnitt utav Arrested development. 



2-3 msk fint riven ingefära
Ca 3 tsk socker
En liten ekologisk citron
2 dl vatten

Pressa citronen och blanda citronsaften med den rivna ingefäran och rivet citronskal. Häll över vattnet och blanda i sockret. Häll upp på flaska och låt stå ca ett dygn i kylskåp. Sila blandningen (en tesil fungerar bra) innan du dricker.



Vegansk sill:

En halv aubergine
En halv rödlök
1 dl socker
5 msk äppelcidervinäger
1,5 dl vatten
Malen kryddpeppar

Skala auberginen och skär i tunna skivor. Tillaga i ugnen i ca 200 C tills dess att de mjuknat och fått färg. Medan de är i ugnen, gör lagen utav vatten, äppelcidervinäger och socker. Blanda och koka upp under omrörning, låt svalna. Skär rödlöken i tunna skivor. Varva rödlöken, aubergineskivorna och malen kryddpeppar. Slå över den avsvalnade lagen och låt stå i kylskåp ca ett dygn. 


Varmrätten bestod av broccoli- och champinjonpaj med soltorkade tomater. Pajdegen gjordes av potatis, olja och mjöl (kolla under fliken recept om du vill veta exakt hur man gör den). Vi tog havregrädde (istället för äggstanning) och strödde ströbröd överst.


Till efterrätt fick vi äntligen prova våra egentillverkade våffelbägare (metod finns under fliken recept). Fantastiskt gott ihop med ekologiska jordgubbar, björnbär, blåbär och sojagrädde.

torsdag 24 juni 2010

Konst i Umedalen


Vännen M kom på besök och vi begav oss till Umedalens skulpturpark, där man kan se 12 konstverk som är nya för i år. En favorit är Nostros av Jaume Plenza, en stor människogestalt skulptrerad av tecken från åtta olika alfabet. Den är som sagt stor, men när man ser den på håll smälter den in i omgivningen som ett stort fluffigt moln. Det kändes fint och omslutande att träda in i den. 



Ett av de permanenta verken i parken är Cristina Iglesias Vegetation Room. Det är alltid spännande att se hur ljuset reflekteras i speglarna, som är en del av skulpturen. Denna dag föll det sig att vi blev till två ljusvarelser.  

tisdag 15 juni 2010

jordbävning i umeå

Sitter i godan ro och spelar Super Mario Bros 3 i nintendo-emulator på datorn, har precis klarat en ganska klurig bana och ska just ge mig i kast med borgen på 6:e världen när golvet börjar skaka. Först tror jag att det är nåt stort fordon som åker förbi på vägen, men en snabb titt ut genom fönstret säger mig att så inte är fallet. Det är ett crescendo utav vibrationer som fortplantar sig genom huset, fönstren börjar skallra och jag ratar vardagsrumsbordet som gömställe eftersom det är för trångt där under utan ställer mig snabbt i dörrkarmen istället. Står där tokförvirrad ett slag och tittar på lampan i fönstret som klingande vibrerar mot fönsterglaset. Sen så är det över.

Jag springer ut ur huset för att se ifall det verkligen inte är nån stor skogsmaskin i närheten, men det är kvav lugnt, det ligger dimma över fågelsjön och solen färgar horisonen i gult. Fåglarna har slutat sjunga, det är som om hela naturen håller andan. Då slår det mig att det verkligen måste varit ett jordskalv.
En snabb googling bekräftar detta. Det är inte helt ovanligt med jordskalv i umeå-trakten. Faktum är att ett tidigare epicentrum ligger bara någon mil härifrån.

Hoo!
Jag tror det var mitt första jordskalv.
Nu har jag packat en nödpåse. En flaska vatten, en banan och riskakor som jag planerar ha vid min sida hela kvällen och natten (för den extrema möjligheten att detta bara var ett förskalv och att ett kraftigare skalv är att vänta). Jag har sett många skräck- och katastrof-filmer i min ungdom, och jag har lovat mig själv att alltid försöka handla som dom smarta i dessa filmer, som dom som beväpnar sig emot monstren, som förbereder sig inför katastrofen o.s.v.

Detta löfte till mig själv resulterar dock oftast i att jag gör mig själv till åtlöje.
Men det är okej.
Det fanns oftast karaktärer i filmerna som hånade dom smarta,
och dom dog alltid brutalt och smärtsamt 20 minuter in i filmen.

söndag 13 juni 2010

odling utan att ta reda på hur

Det växer på Norrbacka.
Potatislandet har gröna tjocka blad som tränger upp genom gräsklippet.
Och i kryddrabatten är det fullt av späda gröna blad.
Förmodligen en hel del ogräs
(vad rör mig ogräs).
Jag vattnar med nässelvatten som luktar skit,
och lyssnar på en bärbar radio som spelar sommarhits.
Solen värmer ordentligt idag och jag slår mig till ro
med en scifi-bok ifrån 54.
Sommaren är som gjort för att läsa science fiction.

Min kusin kommer förbi på väg ner mot Uppsala,
han har med sig ett halft paket tofu och Modern Family på dvd,
jag bjuder på lite halvtinad åkerbärssylt. Som den godaste,
smakrikaste sorbe man man tänka sig.
Sommaren är som gjord för halvtinad åkebärssylt.

lördag 5 juni 2010

Mera mat & måluppfyllelse


Eftersom yoghurten, som vi skrev om i förra inlägget, blev väldigt puddinglik, har vi nu provat att göra chokladpudding på samma sätt. Ta 8 dl vatten, 2 msk sojamjöl, 0,75 dl kakao, 4 msk socker och 1 dl Maizenamjöl. Vispa ner allting, koka upp under konstant omrörning, sänk till 2:an. Koka i 3-4 minuter. Låt svalna och ställ i kylskåp tills den fått konsistensen av pudding. Den blev riktigt god med röda vinbär som tillbehör; något surt som kontrast till det söta. Oskar tipsar om puffat ris som tillbehör.

Latest news: Vi har kommit igång med att odla. I en väldigt liten skala, bara två små land med potatis i ett och örter i det andra. Om vi orkar ska vi gräva oss ytterligare ett. Men ändå, i och med detta har vi uppfyllt de flesta av de mål vi föresatte oss inför vår flytt till skogen. Förutom odlandet har vi båda tagit körkort och vi har inrett var sitt rum för skapande aktiviteter. Det andra kommer som en bonus; att ordna fint i övriga huset och ute i trädgården etc. Ett övergripande mål är givetvis att leva så resurssnålt som möjligt och där finns det mycket att förbättra. Men vi får ta lite i taget. Vad det gäller mat så försöker vi laga kreativt av det vi har hemma, för det är inte alltid vi orkar åka till affären. Här är ett recept på biffar vi gjort några gånger, matiga och goda sådana.


2 dl kokat matvete eller mathavre (mathavre ger ett lite krispigare resultat)
1-2 råa potatisar, rivna
Svarta oliver, hackade
1 tomat, hackad
2-3 msk röd pesto
Japansk soya
Kryddor: tex herbs of provence, oregano, örtsalt, paprikapulver
Ca 1 msk sojamjöl
Vanligt vitt mjöl 

Blanda alla ingredienser och rör ner vitt mjöl tills konsistensen är klibbig men ändå håller ihop. Forma biffar och stek i lite olivolja på låg värme, ca 5 min på varje sida. Det ska inte vara någon bismak av rå potatis eller vitt mjöl när biffarna är färdiga. 

torsdag 3 juni 2010

Försommar med matexperiment

Enkelt, snyggt och billigt med nässlor, vitkål och kryddor.

Den senaste tiden har vi ägnat åt en hel del experimenterande i köket. Våren kom som en explosion, först låg snön kvar i skogen och vägrade smälta, sen över en natt var det redan försommar med spirande grönska överallt. Något det finns gott om här på gården är nässlor. Att ta vara på vad naturen haver, det om något är väl hållbarhets-tänk. Bara man vet att det man plockar är ätligt. Vi har plockat de spädaste vi hittat, förvällt dem och sedan använt i olika maträtter. Bland annat gjorde vi pesto på 5 dl nässlor, 1 dl solrosfrön, en nypa salt och olivolja. Det är bara att mixa med stavmixer och sedan är det klart. Den var god till pasta och på pizza, och funkar säkert i massor med olika maträtter. Jag tror att vi har ätit mat med nässlor tre kvällar i rad. Igår gjorde vi en paj där fyllningen bestod av nässlor och vitkål fräst i olja, vitlök och kryddor. Vi redde blandningen med Maizena, för att få till en krämigare konsistens. Havre- eller sojagrädde innehåller emulgeringsmedel och är egentligen onödigt, vi köper det bara ibland för att "lyxa" lite. Sist av allt strödde vi över sesamfrön över pajen, det blev krispigt och gott. Mer info om nässlor här.


Oskar är en fena på vegansk våffelsmet (han får själv blogga recept på det, om någon är intresserad). Sist vi åt våfflor provade han att göra en glassbägare: Han la våfflan över en flaska och lät den stå en stund. Sen ställde han in flaskan med våfflan i ugnen och torkade den (lågt gradtal med ugnsluckan lite öppen). Han gjorde bara en, som ett provexemplar, men jag tror definitivt att vi kommer göra flera. Kalas med hemmagjorda våffelbägare och glass i sommar, det ni.

Hemmatillverkad glassbägare.


Mera Oskar-exprimenterande: Yoghurt gjord av Maizena, svarta vinbär, citron och socker. Resultatet blev mera likt pudding än yoghurt, åtminstone till konsistensen. Därför experimenterar han vidare och bloggar i sinom tid ett lyckat recept. Men visst blev färgen snygg!


Vi är båda galna i pizza och äter det säkert en gång i veckan. Därför varierar vi ingredienserna ganska mycket: Denna variant är med mungbönsgroddar, jordnötter, oliver, gröna bönor, spenat och broccoli. Tomatsås gör vi oftast på hackade färska tomater, kokade med kryddor, och grönsakerna fräser vi i kryddor och olja. Allt detta kokande och fräsande ger mycket smak, och då behövs ingen ost. Basta.