Åkerbär, mynta, krusbär.
Det här är en fantastisk tid på Norrbacka gård. Som så många tider. Vi plockar bär som vi fryser in och märker med "november". Vi plockar kryddor som vi fryser eller torkar. I vinter kan de förvandlas till exempelvis myntaté eller klippas ner i vackra maträtter. Vi tar upp den egna potatisen, som har vuxit i sandjord och blivit så god att den smälter i munnen. Vi lagar grönsaksrätter. Det finns ett enormt utbud av ekologiska grönsaker, både på Bondens marknad och i mosterns trädgård, som vi mer än gärna besöker. Senast vi var där kom vi hem med rödbetor, kålrot, sallad, vinbär, äpplen. Att dela med sig av sina grönsaker, bär och frukter är en vacker handling, och jag föreställer mig all tid hon har lagt ner på sin odling. Själva planerar vi för ett större trädgårdsland till nästa säsong och hoppas att några av kryddväxterna i kruka överlever vintern.
Rödbets- potatis- och zucchinigratäng med grönkålspesto och avocado
Kvällens måltid bestod av en gratäng gjord av egna potatisen, ekologisk zucchini och rödbetor samt en sojabönspuré. Till det avocado, grönkålspesto och sallad.
Gratäng:
Skär rödbetorna i riktigt tunna skivor, potatisen och zucchinin i lite tjockare, så att de blir jämnt gräddade. Vätskan gjorde vi av buljong, vatten och havregrädde, så mycket att den täckte grönsakerna. Utöver buljongen, krydda med exempelvis lite röd pesto och salt, men den mesta av smaksättningen hade vi i sojabönspurén som bestod av mixade sojaböner, rikligt med örtsalt, olivolja och örtkryddor. Den brer man på över grönsakerna och till sist toppade vi med ett lager krossade solrosfrön. Grädda i 225 grader ca 30 min, men låt potatisstickan avgöra den exakta tiden.
Recept på grönkålspesto finns under fliken recept här på bloggen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar