måndag 1 februari 2010

Supergod pajdeg

Vegansk linspaj, avocado och svarta oliver.

Jag fick idén ifrån den fina kokboken Ät dig frisk med grön mat att man kan göra pajdeg på mosad kokt potatis och matolja. På så sätt behöver man inte margarinet, som ju består av härdat fett (vilket inte är hälsosamt att äta i allt för stor mängd). 

Vi gjorde en fyllning av gröna linser och tomat. Istället för att tillsätta mjölk, ägg och ost gjorde vi den ganska blöt (som en sås) och då behöver man heller inte grädda pajen så länge. Fyllningar kan man variera i det oändliga, pajdegen är ett hett tips!

Pajdeg

2 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
0, 75 dl olja 
1 stor kokt potatis (eller några små)
Lite salt
3 msk kallt vatten

Fyllning

2 dl gröna linser
En halv buljongtärning
1 tomat, hackad
Smaksättning: japansk soya, havregrädde, örtsalt, örtkryddor, tomatpuré
Ströbröd

Arbeta ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform. Förgrädda i mitten av ugnen, i 225°, 10 minuter. Koka linserna i ca 25 minuter, låt lite vatten vara kvar i kastrullen så det inte är helt torrt. Tillsätt därefter tomaten och kryddorna och värm blandningen i någon minut. Bred ut fyllningen i pajformen och strö över lite ströbröd. Grädda i ca 10-15 minuter i 225°.

2 kommentarer:

  1. Vilket bra tips! Jag är ju inte något fan av pajdeg pga den höga fettmängden. Idag åt vi trots allt en paj som innehöll färsk spenat, tofu och tomater bland annat. Det är så bra att pajer går att fylla med lite vad som helst!

    SvaraRadera
  2. Det låter gott! Prova denna pajdeg nästa gång, jag är inte heller ett fan av alltför fet paj. Denna variant kändes mer light, helt klart.

    SvaraRadera